Medvedí cesnak je skvelá sezónna jarná bylinka, má liečivé účinky na organizmus, tiež je veľmi dobre využiteľná v kuchyni.
Podporuje prekrvenie, predchádza ateroskleróze, čím pomáha spomaliť starnutiu organizmu. Jeho pravidelná konzumácia posilňuje imunitu. Je bohatý na látky, ktoré zaháňajú jarnú únavu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, železo, selén, síru, horčík, jód... Avšak iba čerstvá rastlina obsahuje všetky bioaktívne látky. Ich obsah sa znižuje tým viac, čím dlhšie necháte medvedí cesnak odležať (aj v chladničke). Preto využite na jar voľný čas na pravidelné prechádzky v prírode spojené so zberom čerstvého medvedieho cesnaku. Je zdravý a chutný pre dospelých aj deti.
Výskyt a zber
Vyskytuje sa v listnatých vlhkých lesoch, najčastejšie v lužných, veľmi skoro na jar. Zvyčajne sú celé veľké úseky v lese pokryté mladými lístkami medvedieho cesnaku. Predmetom zberu sú kopijovité stopkaté listy s výraznou stredovou žilou. Zbiera sa len v dobe pred rozkvitnutím, čo je zhruba do apríla. Kvitnúca rastlina má nepríjemnú horkú chuť! Rastlina kvitne bielymi dekoratívnymi guľovitými súkvetiami na dlhej stonke.
Zberateľ by mal byť opatrný, aby si nezmýlil mladé rastlinky medvedieho cesnaku s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak má výraznú stredovú žilu na každom liste, čo konvalinka nemá; listy cesnaku majú silnú cesnakovú arómu, treba ho pomädliť medzi prstami.
Niekoľko tipov na využitie medvedieho cesnaku
Najjednoduchší spôsob využitia je čerstvo nazbierané listy opláchnuť, osušiť, nasekať nožom a posypať nimi chlieb natretý maslom, syrom alebo tvarohom.
Bylinkové maslo
Posekané listy zmiešať s maslom, môžu sa pridať aj iné mladé výhonky byliniek napr. pamajorán, bazalka, yzop...). Sformovať z masla valček, zabaliť do potravinárskej fólie, dať do chladničky. Ak ho urobíme viac, môžeme skladovať aj v mrazničke a podľa potreby z neho kúsok odkrojiť. Takéto bylinkové maslo je vynikajúce napríklad na čerstvo pripravený steak z panenskej sviečkovice alebo kuracích pŕs. Jednoducho odkrojíme plátok a položíme na horúce mäso. Rovnako chutí aj na zelenej špargli alebo fazuľke pripravenej na pare.
Urobte si pesto
Čerstvé listy medvedieho cesnaku rozmixujeme s trochou olivového oleja, hrsťou orechov, pridáme najemno nastúhaný syr grana padano (alebo parmezán), morskú soľ podľa chuti. Zmes uložíme v sklenenej nádobke dobre uzatvorenej do chladničky. Môže sa dať na cestoviny, na suchú hrianku z bagety...
Nátierka s vajíčkami
Budeme potrebovať: 3 vajcia natvrdo, 4 trojuholníky taveného syra, ČL horčice, 3PL masla, štipka soli, nadrobno posekaný medvedí cesnak 1PL (podľa chuti, aj viac)
Postrúhané vajcia zmiešame so syrom a maslom, postupne dochutíme ostatnými prísadami podľa chuti. Podávame s chlebíkom alebo iným pečivom.
Nátierka s mrkvou a Lučinou
Prírodný syr Lučina, postrúhaná mrkva, postrúhané vajce natvrdo, 2PL nasekaného medvedieho cesnaku, soľ podľa chuti, horčica na špic lyžičky.
Šťava z medvedieho cesnaku
Budeme potrebovať: za hrsť umytých listov, 1 plátok citrónu, vodu
Umyté listy posekáme a dáme do mixéra. Pridáme šťavu z plátku citróna (môže sa dať aj žltá kôra, ak nie je chemicky ošetrená). Vodou zalejeme tak, aby zakryla listy a rozmixujeme na kašičku. Pretlačíme cez sito a vypijeme čerstvé. Táto šťava je vitamínová bomba - pomôže pri prechladnutí, na posilnenie imunity, na detoxikáciu organizmu, či posilnenie krvného obehu.
Olej z medvedieho cesnaku
Budeme potrebovať: 500 ml olivového alebo repkového oleja, zväzok čerstvých listov medvedieho cesnaku - posekaných.
Rozmixujeme ponorným mixérom a naplníme napr. do zaváracieho pohára obaleného alobalom. Týždeň necháme odstáť na chladnom mieste v tme. Potom scedíme cez gázu alebo husté sitko. Vzniknutý olej je chutný a zároveň zdravý doplnok rôznych zeleninových šalátov alebo parenej zeleniny.
Dresing z medvedieho cesnaku
Budeme potrebovať: cca 10 čerstvých posekaných lístkov cesnaku, 1 téglik 16% kyslej smotany, 1 čl kremžskej horčice, medzi prsty práškový cukor, štipka soli, trochu čerstvo namletého čierneho korenia.
Zmiešame ingrediencie a vychladené podávame. Výborne chutí napríklad s pečenými zemiakmi, dusenou zeleninou, vyprážaným mäsom alebo karfiolom.
Do polievok
Čerstvé posekané listy cesnaku zlepšia chuť mnohých polievok – najmä zemiakovej alebo rôznych variant zeleninových polievok. Pridáva sa až po vypnutí - nakoniec, už neprevárame. Rovnako poslúži aj hrudka bylinkového masla, polievka bude mať ešte jemnejšiu chuť.